Online focus forward programma module 7

Welkom

Module 7: Focus!

Focus is het nieuwe goud!

Kun jij je concentreren en focussen op een taak, dat je met niets anders bezig bent totdat je je doel hebt bereikt?

Afleiding en concentratiegebrek liggen tegenwoordig overal op de loer. Het kan een echte hindernis zijn in het bereiken van je ambities.

Voordat ik me het belang van de focus realiseerde, was ik met alles en niets tegelijk bezig. 

Wanneer jij jouw focus verbetert, ben je in staat om om je 100% in te zetten en iets af te maken, voordat je verder gaat met iets anders.

In feite zou ik zeggen dat focus en concentratie de belangrijkste kwaliteiten zijn om te bereiken wat je van plan bent en ervoor zorgen dat je topprestaties levert.

Als je kunnen focussen steeds schaarser wordt, en het broodnodig is om iets te kunnen scheppen, dan heb je dus goud in handen als je je kunt concentreren.

Intro

De dingen die je moet doen om je focus te verbeteren, zijn eigenlijk vanzelfsprekend. Waarom zijn ze dan zo moeilijk om te doen?

In onderstaande video’s ga ik een aantal aantal focus-technieken voorstellen die je helpen op lange termijn.

Misschien heb je al van enkele van deze technieken gehoord.

Ik raad aan om te kijken welke er bij jouw bedrijf en werkwijze passen. Zo kan je na het bekijken van de video overwegen en beslissen of het een hulp is voor jou.

Tips voor parallel werken

Natuurlijk, zou het optimaal zijn als je de ene taak na het andere zou kunnen afwerken. Dan zou het oogmerk namelijk 100% op een taak liggen en jij dus veel efficiënter en productiever werken.

In de realiteit is dat in de minste gevallen onmogelijk!

Timeboxing

Ben je een perfectionist en kan niet stoppen totdat de taak (perfect) gedaan is tot op het laatste detail ? Dan kan Timeboxen je helpen er een streep onder te trekken.

Het werken in tijdsblokken gaat je concentratie, focus en productiviteit een pak kunnen verhogen bij het uitvoeren van dagelijkse en wederkerende taken. 

E-mail tips

Ik heb voor jou tips die zowel je focus en productiviteit in de lucht doen schieten EN je relaxter met je mailbox laten omgaan.

Zero inbox

Van een stortvloed van e-mails naar een lege inbox in minder dan 30 minuten!

Eat that frog

“Eat that frog” is slechts één van vele principes om te focussen en meer gedaan te krijgen in minder tijd. Het werkt ook goed voor de uitstellers onder ons.

Pomodoro techniek

De Pomodoro® methode is een techniek waarmee je werktijd in vaste perioden is verdeeld: 25 minuten geconcentreerd te werk gaan met 5 minuten pauze. Het helpt je om de hele dag met een ijzersterke focus te kunnen werken.

Belangrijkste learnings uit module 7

  • Focus is een ontzettend belangrijke skill om te hebben en je focus verbeteren is van essentieel belang. Het is geen vaardigheid die we wel of niet meekrijgen bij onze geboorte, maar iets wat je kan oefenen en trainen.
  • Vaak hebben we niet een tekort aan tijd maar eerder een gebrek aan focus.

  • Focus is het concentreren van je aandacht op één ding, terwijl je andere dingen negeert. Je hebt je aandacht bij een specifiek iets voor een bepaalde periode, en het is niet verdeeld over meerdere dingen.
  • Omdat we in een wereld leven waarin we overspoeld worden met dingen die ons afleiden, is de vaardigheid om je te kunnen focussen een van de belangrijkste skills die je vandaag de dag kunt hebben.
  • Wanneer je in je focustijd zit en je wordt afgeleid door gedachten, dan erken je deze gedachten, noteer je deze ergens en ga je terug verder met je werk.
  • Anderen weten misschien niet dat je in je focus-tijd zit waardoor ze je komen storen, een vraag stellen,… Communiceer dit zoveel mogelijk.
  • Voordat je kunt beginnen met je dagelijkse werkzaamheden, is het eerst slim om vast te stellen waar je jezelf precies op moet focussen.
  • Pauze zorgt net voor meer focus.
  • Pas een methode of techniek toe die bij jouw bedrijf en leven past. 

In de volgende Module vertel ik je mijn Day by Day methode.