De Japanse opruimtechniek om ordelijker te werken | Sarah De Groof

De Japanse opruimtechniek om ordelijker te werken

De Japanse opruimtechniek om ordelijker te werken
De Japanse opruimtechniek om ordelijker te werken

De Japanse opruimtechniek is een opruimmethode die je helpt ordelijker te zijn. Een opgeruimd kantoor zorgt voor meer rust in je hoofd waardoor je efficiënter én productiever werkt.

Ook een gestructureerde dagplanning helpt je een eind verder. Daar komen we later in de blog op terug. Eerst opruimen!

Wat is de Japanse opruimtechniek?

De Japanse opruimtechniek of “KonMari” is ontstaan dankzij de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo.

Marie is een Japanse vrouw die erg gevoelig is voor rommel en ruimt al sinds haar 5de extreem graag op.Opruimen is niet makkelijk. Dat weet Marie maar al te goed. Daarom ruimt ze ook niet ‘zomaar’ op, en heeft ze een bepaalde opruimmethode die ze op de dag van vandaag graag aan miljoenen andere mensen leert.

De KonMari-techniek

Per categorie

Marie Kondo is geen fan van alles tegelijk opruimen en kiest daarom om per categorie aan de slag te gaan.Gooi dus al je kleren op de grond en ruim niets anders als dat op.

Waar word je blij van?

Bij de Japanse opruimtechniek moet je jezelf de vraag stellen of je blij wordt van het voorwerp. Een “nee” is volgens Marie direct de prullenbak in.Alleen als je er blij van wordt of het laat je op de één of andere manier beter presteren, dan houd je het bij.

Wees dankbaar

Ken je het gevoel waarbij je pijn in het hart krijgt als je iets weggooit? Je wilt het liever niet, maar het moet…‘KonMari’ maakt een einde aan dat vervelend gevoel. Dus tegen elk voorwerp dat je weggooit, zeg je: Dankjewel. Door dankbaarheid uit te spreken, voel je je emotioneel stukken beter als je iets in de vuilnisbak gooit.

Je werkplek opruimen

Het is goed om te weten hoe de Japanse opruimtechniek werkt. Nu is het tijd om je werkplek in detail op te ruimen volgens de KonMari-methode. En dat doe je door eerst je boeken op te ruimen, vervolgens je papieren en daarna de rest.

1. Boeken

Je ruimt op per categorie en begint bij je boeken. Stel jezelf de volgende vragen bij je eerste boek:•Helpt deze mij om beter te werken?•Laat dit boek mij mijn job beter doen?•Creëer ik mijn ideale werkplek met dit boek?Afhankelijk van het antwoord doe je het nodige. Vergeet je dankbaarheid niet!

2. Papieren

Vervolgens begin je aan je papieren. Je maakt drie dozen:
1.Doos met belangrijke papieren
2.Doos met papieren waar je regelmatig in kijkt
3.Doos met papieren die je voor altijd bijhoudt

Alles daarbuiten? Weg! Inclusief tientallen lege notitieboekjes die je in geen maanden hebt vastgenomen. Sterker nog! Je was zelfs vergeten dat je ze had. Dan is ’t pas écht trash.

3. Al de rest

Alles wat nu nog op je bureau ligt hoort bij ‘al de rest’. Heb je een potje met 20 pennen? Oké. Neem een willekeurige pen en vraag jezelf af; heeft de pen invloed op je werk? Werk je beter? Draagt hij bij aan het werk? Ten slotte heb je ook maar één pen nodig, toch? Wat denk je? Gaat het je nu wel lukken om je werkplek ordelijk te houden?

Oh wacht even…

Naast zo’n spannende opruimtechniek hoort ook een gestructureerde dagplanning. Als je dag ook een zooitje is, breng daar dan snel verandering in. Alleen als het plaatje compleet is, zorg je natuurlijk voor succes.

<< Download daarom zéker hier je gratis dagplanning! >>

Heb je vragen?

Reply dan hier dan zal ik je vraag persoonlijk beantwoorden.

Hopelijk heb ik  je kunnen inspireren.

Op jouw succes,

Sarah